В Сандански се провежда първата среща на местните власти на България и Северна Македония

Прeмиерът Кирил Петков ще посети Сандански утре
март 30, 2022
Тежка сесия на Общинския съвет на 8 април – ще гласуват Бюджет 2022 на Община Сандански
април 7, 2022

Сандански е домакин на работна среща на местните власти на България и Северна Македония.

Кметът на община Сандански Атанас Стоянов приветства своите колеги – кметове от България и Северна Македония, които вземат участие в първата съвместна работна среща. Той обърна внимание на факта, че подобна тематична среща между кметове от две различни държави се провежда за първи път. „Искаме да обменим мисли и мнения, да споделим опит, да разкажем за своите добри и не толкова дори практики, да отдадем заслуженото уважение към постиженията и да мислим смело за бъдещето“ – изтъкна кметът на Сандански. Той пожела на участниците във форума и през новия програмен период да изпълнят със смисъл възможностите, които предоставя Програмата за трансгранично сътрудничество.

Към кметовете от двете държави се обърнаха и членовете на УС на НСОРБ Димитър Бръчков – кмет на община Петрич и Радослав Ревански – кмет на община Белица, които са и инициатори на провеждащия се днес форум.
„Да си поставим ясни цели и да начертаем конкретни планове за новия програмен период“ – така Димитър Бръчков определи смисъла на работната среща. Той подчерта, че приоритетите на новата трансгранична програма съвпадат с приоритетите и на двете държави, което предполага градивно партньорство както на местно, така и на национално ниво. Проектите, които изпълняваме съвместно, имат добавена стойност към икономическия, културния и социалния живот на близо 1 млн. жители от двете държави“, допълни той.
Кметът на община Белица и член на УС – Радослав Ревански е един от инициаторите за организирането на първата междудържавна среща на местните власти. „Много е хубаво, когато резултатът значително надскача очакванията“ – така кметът оцени първата междудържавна среща на местните власти, организирана от НСОРБ. „Като два братски народа можем да си говорим спокойно, имаме близки проблеми и общи очаквания. Този мост между кметове на двете държави, който ние сме изградили, може да бъде пример за Европа.