В Сандански има нарушения при COVID ваксинирането, но вероятно няма да има наказания

Община Сандански с позиция по случая с нарушения ред за ваксинация
януари 15, 2021
Кметът Стоянов категорично опроверга спекулациите, че той и негови близки са ваксинирани
януари 15, 2021

На брифинг за ситуацията с COVID епидемията в страната, министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов  засегна случаят в Сандански, относно нарушения план за ваксинация. Министърът обяви, че е имало достатъчно време ваксините да бъдат предадени на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Благоевград, за да бъдат поставени на медицински персонал, след като от заявените в списъка на болницата не са се явили желаещите за ваксинация. Причината е, че ваксинациите в нарушение на първа фаза от правителствения план (в която са включени само работещи от системата на здравеопазването) са направени на 9 януари, а ваксините е можело да бъдат използвани до 11 януари.

„Когато има такъв казус, се информира директора на РЗИ и той дава указания какво да се прави. Той отговаря за здравната политика в областта и провеждането на ваксинационния план“, обяви Ангелов.

Ангелов отчете, че заради случилото се в Сандански няма основание да бъде отстранен от поста си директорът на РЗИ – Благоевград. Вероятно причината за това е, че управителят на болницата не се е свързал с него за възникналия проблем, а с община Сандански.