Сандански – естествената лечебница на Европа

Нови отличия за клуба по борба „Би Риал“ – Сандански
януари 18, 2021
Интервю с Борислав Иванов – директор на IV ОУ „Св. Св.Козма и Дамян“ : Готова е газификацията, предстои основен ремонт на плувния басейн на училището
януари 20, 2021
Какво му е специалното ли? Не зная… Но все ме тегли пак да отида. И успявам поне веднъж през лятото да стигна до там, дори и само за уикенд. Ей така, да се разходя из градския парк, да се покисна в басейна с минерална вода, да направя един тегел на главната търговска улица, да подишам въздуха на Пирин.

Топло е, да… доста е топло. Затова любимото ми място в това южно съкровище е градският парк: огромно зелено пространство с множество алеи, фонтани, изкуствено езеро с лебеди, детски кътове с люлки, пързалки, катерушки и много спокойствие. За около час, а може и малко повече, можете да обиколите целия парк – от край до край, от ъгъл до ъгъл, и то криволичейки по всички алеи. Голямо е, дори местните казват, че след Морската градина на Варна това е вторият по големина градски парк в страната. Красиво е, уютно и разходката в него е истинско удоволствие за малки и големи.

Град Сандански е най-добрият и официално признат природен балнеологичен център за лечение заболявания на дихателната система. Градът, в подножието на Пирин се е рязпрострял амфитеатрално от двете страни на река Санданска Бистрица. Тук идват за лечение хора от всички краищата на България и дори и от чужбина….
Уникалното в Сандански е, че тук могат да се лекуват бронхиална астма, заболявания на бъбреците и хронични ставни заболявания. Казват, че въздухът в града е с най-ниското съдържание на алергени в цяла България. Сандански е известен с минералните си извори и в съчетание с чистия въздух става естествената лечебница на България.

Градчето действително е доста известен курорт. Разхождайки се из него, можете да чуете всякаква реч от познатите нам туристи – руснаци, украинци, сърби, македонци, румънци, за гърците е ясно, те са си почти като вкъщи по санданските алеи.

Сандански е древно населено място – датира от второто хилядолетие преди Христа и в центъра можете да видите археологическите находки и останки от древността, грижливо запазени и до днес като свидетелство за миналото в този край на страната ни.

Минало, история, култура, минерални извори, красива природа, Пирин, благодатна земя и много топлина.

Това е то САНДАНСКИ– едно истински красиво и китно кътче от нашата малка България – естествената лечебница на Европа!

 

 

Източници :

https://pateshestvenik.com/%d0%bf%d0%be-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b0/%d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%b0/%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f/

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8