Интервю с Борислав Иванов – директор на IV ОУ „Св. Св.Козма и Дамян“ : Готова е газификацията, предстои основен ремонт на плувния басейн на училището

Сандански – естествената лечебница на Европа
януари 18, 2021
10 идеи за разходка сред природата около Сандански
януари 21, 2021

Почти няма сфера от живота, върху която COVID-19 пандемията да не оказа огромно влияние. И безспорно една от най-засегнатите е образованието. От началото на пандемията обучението в България преминава приоритетно онлайн. Учители , ученици и родители трябваше да се приспособят с новите реалности много бързо

От 4 януари в класните стаи се завърнаха учениците от 1 до 4 клас, а останалите продължават дистанционното си обучение.

В тази връзка поговорихме с директора на IV ОУ „Св.Св.Козма и Дамян” в Сандански – Борислав Иванов, който разказа пред екипа ни за предизвикателствата, които среща той и педагогическия екип в условия на пандемия.

Г-н Иванов, Вие имате дългогодишен опит в образованието. 2020-та година обаче постави ученици, учители и родители в една специфична ситуация, в която обучението преминава онлайн. Как се отразява това на учителите и учениците?

Положителното в тази ситуация, че много бързо  цялата образователна система премина на онлайн обучение. Трудно е учители, ученици , както  и за родителите. Колегите полагат много повече усилия в часове за да си подготвят уроците, а учениците след повече 4 астрономически часа на обучение в електронна среда трябва допълнително да решават тестове, домашни и да си подготвят уроците. Много родители едва сега оцениха подобаващо усилията и труда на учителите в условията на онлайн обучението. Всички искаме учениците от прогимназиален и гимназиален етап да се върнат присъствено в класните стаи възможно най-бързо, но нека компетентните органи да решат това кога да се случи.

За мен лично най- големия недостатък на онлайн обучението е липсата на двигателна активност и обездвижването на децата и учениците. Модерна болест на новия век, която засяга и нас възрастните.

– Г-н Иванов, как протича учебния процес в IV ОУ Св.Св. Козма и Дамян” в условия на коронавирус ?

Спазваме всички противоепидемични мерки и учебния процес протича нормално към този момент. Имахме известни затруднения в началото на месец ноември 2020 година. През този период имахме много отсъстващи колеги поради различни заболявания, но с общи усилия се справихме.

 

– Колко процента от педагогическия и непедагогическия персонал в училището са желаещи да се ваксинират срещу Covid-19 .

По малко от 10 % процента от целия персонал на училището. Много от колегите включително и аз си направихме тестове за антитела и се оказа, че имаме вече изграден имунитет и на този етап нямаме нужда от ваксиниране. Други все още се колебаят, но всеки трябва да реши за себе си и да вземе най- правилното решение.

–  През лятото спечелихте конкурса за директор на IV ОУ “Св.Св. Козма и Дамян”. Каква е стратегията и визията ви за развитие на училището?

Основното на което сме заложили в стратегията и визията на училището е издигане на високо ниво подготовката на учениците чрез качествено обучение и утвърждаване облика на училището и чувството за принадлежност към него от всеки възпитаник.

Не с по малка значимост е обогатяването и обновяване на материалната база и осигуряване на квалификационни форми за педегогическите специалисти с цел развитие на творческата им дейност за прилагане на нови методи на обучение.

-Колко ученици се обучават в училището и какъв е броят на педагогическия екип ?

За учебната 2020/2021 г . имаме 307 ученици и 29 души педагогически персонал.

Какви по-мащабни проекти предстои да бъдат реализирани в IV ОУ “Св.Св. Козма и Дамян ?

В момента е готова газификацията на училището. Проект който чакаше  своята реализация повече от 10 години. Предстои основен ремонт на плувния басейн и всички  се надяваме  съвсем скоро да функционира.