Парк „Св.Врач“ в град Сандански – кът спокойствие и вечност

Затварят цялата страна в понеделник
март 16, 2021
Вихрен гостува в Етрополе с мисъл за първото място
март 20, 2021

Park Sv.Vrach

Във времената на пандемията от коронавируса и така наречените „локдауни“ може би най-голямата утеха за всяко живо същество на планетата земя са разходките по паркове, градини и/или планини.

Ние в Сандански по същество имаме един от най-красивите паркове в цялата страна. Той е най-голямата гордост на всички санданчани, най-предпочитаното място за разходка сред жителите и гостите на града и е визитката на нашия град пред света. Решихме в днешния материал да разкажем накратко за градския парк „Свети Врач“. Най-хубавата част от града и любимо място за разходки „Свети Врач“ е единственият с пясъчни алеи и един от най-големите по площ паркове в България, простирайки се на 344 декара площ на двата бряга на река Санданска Бистрица.

От 1916 година са първите фиданки от бял и черен бор посадени от войниците и командира на Втора армия генерал Георги Тодоров освободил Свети Врач през Балканската война. За да се справят с разразилия се проблем с комарите около река Санданска Бистрица, през 1919 г. от Италия се доставят 18 фиданки от кедър и софора. През 1981 г. градският парк получава името „Свети Врач“, а от 1991 г. е паметник на градинско-парковото изкуство. През 2005 г. на входа на парка е изграден паметник на ген. Георги Тодоров. Последното до момента обновление на парка е извършено през 2013 г.

Разхождали ли сте се из уникалния парк „Св. Врач“ в Сандански? Истината е, че когото и да попитате, ще ви посъветва да го направите, защото е много повече от парк – същински оазис. Започва от главната улица на Сандански и накъдето и да се обърнете по многобройните му алеи, ще се радвате на зеленина, уют и спокойствие. На територията на парка виреят около 200 растителни вида, между които вековни чинари, обявени за природни забележителности. Срещат се растителни видове от Далечния изток, Америка и Средиземноморието. Около водните площи и скалните кътове са засадени вечнозелени храсти. Над преминаващата през парка река Санданска Бистрица са провесени два люлеещи се дървени моста, които през нощта са осветени. В началото на парка, встрани от главната алея може да бъде открит и „Пиринеума“ – макет представляващ умалено копие на Пирин планина. Тук можете да намерите и дървени беседки, детски кътове, множество малки водни басейни, както и голямо изкуствено езеро с лебеди, патици и водни колела, а из зелените площи се разхождат свободно пауни и други екзотични птици. Лесно е да забравите, че сте в градски парк и да се пренесете в мечти за почивка в уединение сред природата, сред тишина и кристално чист въздух. Ако това не успява да убеди тези, които все още не са дошли, то тогава нека дойдат и да се уверят с очите си за красотата на градски парк „Свети Врач“.