Община Сандански ще подпомага със стипендии деца и младежи с изявени дарби

Сандански ще отбележи 148 години от гибелта на Васил Левски
февруари 15, 2021
Община Сандански кандидатства с проект за реконтструкция на ВиК мрежата
февруари 15, 2021

10 хиляди лева от своя бюджет ще предостави Община Сандански за талантливи деца, живущи на територията на общината, през настоящата година. Целта на подобна програма е да бъде в подкрепа на способни ученици, изявяващи се в областите наука, изкуство, образование и спорта.

Предложението за тази инициатива е на общинския съветник Ивелин Терзийски, който на последното редовно заседание на ОбС-Сандански е представил своята идея по време на дебатите за приемане на Бюджет 2021 на община Сандански. В своето изложение Терзийски е предложил финансовото подпомагане първоначално да бъде за 10 деца и младежи по 100 лв. за 10-те учебни месеца или общо по 1000 лв.

Настоящата програма за финансово стимулиране ще бъде разработена в съответствие с  Наредба за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби в областта на науката, изкуството и спорта, става ясно от решението на Общински съвет-Сандански.

Предложение за увеличаване на средствата за двойки с репродуктувни проблеми направи съветникът Явор Аргиров, така вместо 10 хиляди лева  средствата вече са 25 хиляди лева. Това е една моя кауза от 6-7 години, взимали сме и преди такива решения. Колкото повече раждаемост в община Сандански, толкова по-добре, каза Аргиров пред колегите си.

Благодаря на съветниците за внесените предложения, несъмнено добри предложения, трябва да намерим възможности за подпомагане и за младите семейство с проблеми, за спорта, за децата и младежите,  заяви в подкрепа на внесените предложения кметът Атанас Стоянов.