Кандидатът за народен представител Иван Чолаков : Ако искате да видите в следващия парламент повече нови лица, идете и гласувайте за някое от тях.

Драстичен скок на болни с Covid-19 в област Благоевград
март 16, 2021
Затварят цялата страна в понеделник
март 16, 2021

Иван Чолаков е роден на 01.09.1968год в град Сандански. По професия е адвокат. Завършил „Право“ в Софийски университет „Климент Охридски“ през 1992год. Работил като следовател, юридически съветник в банковата сфера, а от 1997год. до сега е адвокат с кантора в град Сандански и съдебна практика в цялата страна. Съпругата му Диана Чолакова е също адвокат. През периода 2003-2007год. е общински съветник в община Сандански и председател на правната комисия. Председател на Адвокатска колегия Благоевград от 2016 до 2020год. През 2017год. е номиниран за „Адвокат на годината“ в ежегодните Национални награди за правосъдие на BIMA. В свободното си време се занимава с плуване, планинарство и алпинизъм. Сред изкачените от него върхове са връх Брайтхорн /4165м/ и връх Мармолада /3343м/ в Алпите, както и  първенеца на Европа връх Елбрус /5642м./ в Кавказ.

Иван Чолаков е кандидат за народен представител от гражданската квота на ПП ВМРО-БНД в 1 МИР.

 

Г-н Чолаков как приемате номинацията Ви за кандидат –депутат от ВМРО-БНД ?

През 2007год. след един мандат като общински съветник реших да си дам почивка от политиката за минимум 10 години, станаха вече 14. Не бих искал хората да ме възприемат като политик и днес. ВМРО-БНД ме поканиха в листата си като гражданска квота и бих искал да си остана такъв – човек, на когото се разчита да допринесе с познанията си в областта на правото, ако бъде избран за народен представител, а не като политик.

 

Били сте вече общински съветник, вие сте успешен адвокат, познат в цялата област Благоевград и не само, защо решихте да се върнете отново в политиката ?

Моето разбиране е, че в Народното събрание трябва да има повече юристи, при това такива, които имат богата практика в правораздаването и познават проблемите по прилагането на законите, за да могат да предлагат адекватни промени в тях. Както е нормално да очакваш в една болница да виждаш повече лекари, така е нормално да очакваш там, където се създават законите,  да виждаш повече действащи  юристи.

Какво Ви накара да изберете ВМРО ?

ВМРО-БНД имат последователна политика по важни за страната въпроси, без значение, дали са в управлението на страната или не, като защита на семейството – спомнете си Истанбулската конвенция, защита на Родината – връщането на доброволната казарма за младежите, които искат да получат поне базисна военна подготовка, за да може, ако не дай Боже се наложи утре,  да защитят достойно страната си.  Не на последно място политиката за доходите – ВМРО обеща минималната пенсия да стане 300 лева още след първата година от мандата. Не стана оше първата година, но стана през последната,  все пак сме в условия на световна икономическа рецесия, комбинирана през последната година с небивала пандемия и свързаните с нея ограничения за голяма част от икономиката на страната. Заложените в програмата на ВМРО цели за доходите на населението през следващия мандат са също постижими, в зависимост от това ще участва ли ВМРО в управлението на страната и как би била представена в следващия парламент и правителство.

Предизборната кампания започна, какво най-често споделят хората с Вас и с колегите Ви от листата?

Очевидно е, че хората са силно разочаровани от всички политици  и биха искали да гласуват за нови лица за да очакват промяната. Мнозина, обаче, се опасяват, че и в следващия парламент ще видят пак добре познатите стари лица.

Какви цели си поставяте, ако бъдете избран за народен представител?

В една съседна на нас страна, бивша империя, на стената във всяка съдебна зала стои един и същ надпис: „Правото е основа на държавата“. Абсолютна и неоспорима истина.

Лошото законодателство води и до лоша икономика, лошо здравеопазване, лошо образование, лошо правораздаване и т.н. През последните години нивото на законотворчество спадна изключително много. Към Народното събрание бе създаден един помощен орган – Съвет по законотворчеството, в състава на който бяха вкючени множество видни български юристи – професори, преподаватели, академици, начело с проф. Герджиков, които трябваше да съветват народните представители при изготвянето на законопроектите. Този орган, за съжаление, не бе използван и се стигна до саморазпускането му, а парламента през последния си мандат бълваше порой от некачествени закони, някои от които трябваше да бъдат преправяни по няколко пъти веднага след публикуването им в Държавен вестник, а един дори бе преправен още преди да бъде публикуван. Ето защо  си поставям  за цел да бъда отговорен при създаването и приемането на законите, които ще определят развитието на страната ни през следващите четири години, а и след това.

Г-н Чолаков защо хората трябва да гласуват за вас?

Вярвате или не, без значение, дали ще гласувате или не, на 05.04.2021год. ще има избрани точно 240 народни представители. Няма да бъдат, примерно, 239 или по-малко, защото Вие сте им сърдити и не сте отишли да гласувате. Точно 240. Ако искате да видите в следващия парламент повече нови лица, идете и гласувайте за някое от тях. Мажоритарния вот има смисъл и можете да изберете онзи, който считате, че ще се справи най-добре и да подкрепите точно него, като отбележите и преференцията му в бюлетината,  за да му дадете повече шанс да бъде избран, вместо онези лица, които считате, че са се провалили в досегашния си мандат и трябва да бъдат сменени, за да не се стига до там видни наши професори да възкликват в национален ефир: „Господи, какви нищожества са начело на държавата!“