В община Сандански ще могат да се санират еднофамилни къщи с пари от ЕС

Санданчнинът Иван Юруков представя своя филм „До последния каприз“ пред съграждани
юни 6, 2022
Писмо на футболен клуб Вихрен предизвика реакции в комисиите към ОбС-Сандански
юни 10, 2022

Еднофамилни къщи ще могат се санират със средства от ЕС в община Сандански. Сандански попада в обсега на програмата “Развитие на регионите“ в периода до 2027 г.

За първи път в новия програмен период ще бъдат санирани еднофамилни къщи с евросредства. За област Благоевград  такава инвестиция по програма ще може да се направи освен в Сандански и в Благоевград, Петрич и Гоце Делчев.

Задължително условие за обновяване на еднофамилните жилищни сгради ще бъде наличието на изготвено обследване за енергийна ефективност и техническо обследване на сградата, което собствениците могат да възложат на специалисти. Основната цел е след санирането сградата да постига по-висок енергиен клас.

Допустими ще са различни мерки за енергийна ефективност, които ще се финансират от управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г.

Ще се финансират проекти, идентифицирани на базата на подхода „отдолу-нагоре“, които са отразени в плановете за интегрирано развитие на общините и интегрирани териториални стратегии за развитие на шестте региона за планиране. Моделът за подкрепа на мерките все още е в процес на разработване. Уточнява се и общият брой сгради, които ще могат да се финансират.

Най-големите общини в страната – Столична, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе, Стара Загора, Видин, Велико Търново и Благоевград, ще получават финансиране в рамките на Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“. По втория приоритет ще се финансират мерки на територията на други общо 40 градски общини – Враца, Ловеч, Лом, Монтана, Троян, Габрово, Горна Оряховица, Севлиево, Разград, Свищов, Силистра, Добрич, Търговище, Шумен, Сливен, Ямбол, Нова Загора, Айтос, Карнобат, Казанлък, Свиленград, Харманли, Димитровград, Кърджали, Хасково, Асеновград, Велинград, Смолян, Пазарджик, Пещера, Панагюрище, Карлово, Ботевград, Гоце Делчев, Дупница, Кюстендил, Перник, Петрич, Самоков, Сандански.

Засега все още не е ясно, кога ще стартират процедурите по кандитатстване. В момента текат разяснителни кампании по общини.