Управителят на Парк Хотел Пирин – Георги Митрев : Сандански е град, признат за международен лечебен курорт със своите богатства – въздух, минерална вода и лечебна кал

ВМРО-БНД е първа политическа сила в община Сандански
април 6, 2021
Вихрен с убедителна победа над Гранит Владая
април 8, 2021

Кризата през 2020 г. засегна всички нас – всеки човек, компания и индустрия.Хотелиерският и ресторантьорският сектор не прави изключение и всъщност претърпява едно от най-големите предизвикателства в своята история.

Управителят  на Парк Хотел Пирин гр.Сандански – Георги Митрев сподели своето мнение за тази безпрецедентна година, как се е отразила кризата на бранша, какво е научил и какво очаква с нетърпение през следващите месеци, как може да излезе от кризата бранша. Той даде обширно интервю за sandanski-live.com.

-Г-н Митрев, как се отрази кризата с коронавирус върху туристическия сектор в община Сандански през изминалата година ?

Всички знаем, че туризмът не само в нашата община, а и в целия свят, беше и за огромно съжаление продължава да бъде един от най-засегнатите сектори от кризата с Covid-19. Дори няма да бъде никак пресилено, ако се каже, че туризмът, в т.ч. хотелиерството и ресторантьорството, бяха най-засегнати от пандемията. Тази ситуация е нова за нашия бранш, никога преди не ни се беше случвало нещо подобно. Знаете, че през м.Март миналата година повечето хотели затвориха за определено време, тъй като това беше най-доброто решение тогава. По-голяма част от персонала беше освободен. Кризата определено се отрази изключително тежко на нашия сектор, но аз съм научен никога да не се предавам. С труд, постоянство и позитивизъм се постига всичко.

-Какви уроци научихте? Какво ви изненада най-много?

Уроците, които трябваше да научим бяха много. Научихме се обаче сякаш да бъдем по-добри, да бъдем по-единни и сплотени, да си помагаме повече един на друг. Научихме се да се пазим повече. Както се казва, всяко зло е за добро и тази фраза можем определено да я използваме и в тази ситуация. Най-много ни изненада, като изненадата в този случай беше неприятна, е това, че през м. Март 2020 година, буквално от днес за утре, трябваше да затворим хотела. Такива бяха мерките тогава, ресторантите и заведенията ни нямаха право да работят, СПА центърът също беше затворен, защото такива бяха заповедите към този момент от Министерството на здравеопазването и това да затворим хотела беше единственото правилно решение, което определено мога да посоча за най-неприятната изненада.

-Какви са очакванията Ви за 2021 година и ще успее ли туристическия бранш да излезе от кризата?

Вярвам, че скоро ситуацията ще започне постепенно да се нормализира и ни очаква една по-добра 2021 година. Трябва да бъдем позитивни, да спазваме стриктно противоепидемичните мерки, за да опазим здравето на нашите гости, а и на нас самите. 2021 тръгна много добре, месеците Януари и Февруари бяха изключително добри за нашия бранш, имахме доста туристи за тези месеци от годината, които се славят като най-слабите за туризма в Сандански. След това обаче във втората половина на м. Март се случи поредния локдаун и отново трябваше да затворим заведенията и СПА центровете в хотелите, което автоматично направи работата ни невъзможна и заваляха единствено анулации на резервации. Това обаче не продължи дълго този път и от 01.04.2021г. получихме възможността отново да заработим при по-нормални условия и се радваме на все по-голям интерес и желание от страна на туристите да ни гостуват. Аз лично вярвам, че много скоро всичко това ще бъде зад гърба ни и ще си върнем предишния нормален начин на живот.

-Какви мерки според вас трябва да се предприемат оттук нататък, за да може да работите по-спокойно?

На този етап не съм особено сигурен, че хората напълно са осъзнали значимостта на здравния туризъм, но силно се надявам, че и това ще се случи в най-близко бъдеще. Всички знаем, че Сандански е град, признат за международен лечебен курорт със своите богатства – въздух, минерална вода и лечебна кал.Регионът на Сандански има славата на най-добрата естествена лечебница на бронхиална астма в Европа. Съчетаването на благоприятните природни дадености, заедно с богатството на минералната вода се използва за лечение на хронични белодробни заболявания, заболявания на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система. Мерките, които трябва да се предприемат и посоката, по която трябва да се тръгне, е тази информация да стигне до възможно повече хора чрез един добър и целенасочен маркетинг на дестинацията, необходима също е и повече качествена реклама.

-Ситуацията в света се променя, какво ще промени хотелиерският бизнес в Сандански, за да предложи различен продукт на своите гости ?

Факт е, че ситуацията в света се променя. Ние всички, които сме заети в нашия бранш, трябва просто по-бързо да се напаснем към тези нови за нас, а и не само, обстоятелства и вярвам, че скоро всичко ще подреди. И разбира се, трябва да успеем да предложим нови и качествни продукти и туристически пакети, които да отговарят на новото търсене от страна на туристите. НАШИТЕ ПРЕДИМСТВА СА УНИКАЛЕН КЛИМАТ, МИНЕРАЛНА ВОДА И ИНДИВИДУАЛНО ПОДБРАНИ СПА ТЕРАПИИ И УСЛУГИ, препоръчани и извършени от квалифициран персонал. Тук искам дебело да подчертая, че Парк Хотел Пирин, хотелът, на който аз имам честта и усоволствието да бъда управител, е първият хотел в България, който защити успешно и получи Европейски сертификат за качество EUROPE SPA WELLNESS от ЕСПА /Европейска СПА Асоциация/ – свидетелство, че отговаря на всички европейски изисквания за СПА и уелнес инфраструктура, безопасност, хигиена и качество на обслужването.С оглед на всичко това, описано по-горе, определено мога да заявя, че ВЪЗМОЖНОСТИТЕ, КОИТО ПРЕДЛАГАМЕ ЗА ПРЕВЕНЕЦИЯ НА ЗДРАВЕТО И ПОДОБРЯВАНЕТО НА ИМУНННАТА СИСТЕМА В ХОТЕЛА СА ОГРОМНИ и вярвам, че скоро гостите ще осъзнаят и видят значимостта на тези възможности и ще започнат да мислят повече в тази посока.

– Сандански спечели приза за „Туристическа община на 2020 година”, това е признание, което носи след себе си много отговорности, какво трябва да направи хотелиерския бизнес, за да надградите постигнатите резултати през годините?

Да, факт е, че през 2020 година спечелихме приза „Туристическа община на 2020 година. Изключително голямо признание за работата на общината и на всички нас, които сме пряко ангажирани в туристическия бранш в Сандански. И да, това признание носи със себе си и много отговорности. Тази награда ни показа и доказа, че посоката ни е правилна и всички заедно трябва да съумеем да надградим туристическия продукт, който се предлага в нашата прекрасна и слънчева община. Възможностите, които се предлагат тук наистина са огромни и безкрайни. Въздухът, климатът, изобилието на минерална вода, слънцето са все природни дадености, с които нашата община разполага и трябва единствено да се намери лостът, с който те пълноценно да бъдат използвани в правилното направление, в което нямам никакво съмнение, че ще се случи. Труд, постоянство и позитивизъм, това са трите неща, които г-н Шарлопов, който за огромно мое съжаление не е сред нас вече, винаги ни повтаряше. Това е формулата за успеха пред нас и вярвам, че много скоро всичко ще се подреди и ни очакват много добри и положителни резултати в бъдеще.