Ученици от ЗПГ „Кл.Тимирязев” взеха участие в мобилност по проект „Предприемачеството – школа за ученици и учители“

Кметът на Сандански проведе среща с директорите на училищата и детските градини в общината
декември 2, 2019
Община Сандански кандидатства по проект за „Рехабилитация и модернизация на уличното осветление“
декември 2, 2019

От 03.11.2019 до 17.11.2019 г. се осъществи първата мобилност по проект „Предприемачеството – школа за ученици и учители” на ЗПГ „Кл.Тимирязев” гр.Сандански. Участваха 15 ученици от професия Икономист и 16 ученици от професия „Организатор на туристическа и агентска дейност” и „Техник- технолог по качеството на храни и напитки”, придружавани от трима преподаватели- по икономика, от направление хранителни технологии и туризъм и чужд език. Учениците проведоха производствената си практика в естествена чуждоезикова среда в гр. Кемниц, Германия в продължение на две седмици. Участието им в мобилността формира и разви умения като творческо мислене, предприемчивост, инициативност, упоритост и чувство за отговорност.

Учениците от професия Икономист се обучаваха в учебния професионален център F+U в Кемниц, Саксония. Предприемаческите им умения бяха затвърдени и усъвършенствани с ролеви игри чрез ÜFA (виртуална фирма). Последният ден от мобилността, икономистите представиха генерираните си бизнес идеи, което е своеобразна демонстрация, на получените знания и придобитите умения. Доказаха , че умеят да планират и правилно да ръководят една фирма. Имаше победители и награди.

С много емоции и впечатления посетиха логистичния център на Амазон и стъклената фабрика на Фолксваген в Лайпциг. Имаха семинари за деловата кореспонденция и фалшивите пари. Ученици от професия Организатор на туристическа и агентска дейност и Техник- технолог по качеството на храни и напитки, работиха в реална работна среда в най-известните и добри ресторанти на Кемниц- Miramar, Kellerhaus, Hans im Gluck, Stollberger, Pelzmuhle, Klaffenbach . Те усъвършенстваха уменията си в технологии и техника за производство на храни и напитки, организиране и функциониране на кухня, ресторант и технологията на кулинарната продукция. Всеки участник получи Europass Mobility сертификат. През следващата година проектът продължава с нови предизвикателства пред учителите и учениците на Земеделската гимназия.