Сдружение от Сандански приключи мобилности по проект по Еразъм+ в областта на професионалното образование и обучение

Без депутат от Сандански в оставащото време на 47-то Народно събрание
юли 14, 2022
Сливане на Вечерната гимназия с Гимназия “Яне Сандански” гласуват съветниците в Сандански
юли 19, 2022

Сдружение „С идея за бъдещето – спорт, образование, култура“ гр.Сандански реализира основните си дейности по проект по програма „Еразъм+“ КД1, сектор „ПОО“.

Проект № 2021-1-BG01-KA121-VET-000009151 в рамките на „Еразъм” акредитация в областта на професионалното образование и обучение се изпълни от Национален консорциум за мобилност : координатор Сдружение „С идея за бъдещето – спорт, образование, култура“ гр.Сандански, ПГ по МСС гр.Разлог, ПГССХТ гр.Шумен, ПГСС „Сергей Румянцев“ гр.Луковит и партньорски организации Serindform Srl, гр.Маса, Тоскана, Италия и F+U Sachsen gGmbH, гр.Кемниц, Германия.

Изпълнението на проекта даде възможност на 30 ученици от професионалните гимназии от консорциума да преминат практическо обучение в страна и регион с традиции в биоземеделието и селския туризъм – Тоскана, Италия. Учениците се потопиха в реалността на типичния за Тоскана – Агротуризъм. Запознаха се с добрите примери за устойчив затворен цикъл на производство и реализацията на земеделски продукти. Мобилностите бяха две с продължителност от 15 дни за всеки поток.

Освен краткосрочна учебна мобилност на обучаващи се в ПОО, проектът включваше и участие на общо 6 учители от гимназиите в консорциума в структуриран курс на тема „Дуална система на обучение в Германия”. Обучителна организация бе F+U Sachsen gGmbH.

В последния ден от дейностите участниците получиха сертификати от приемащата организация и Europass mobility за успешно приключена практика.

Координаторът на проекта Ивелин Терзийски изрази задоволството си от успешно реализираните дейности по проекта като според него сдружението се доказва като организация, даваща възможност за качествено обучение и реализация на младите хора.

В следващите месеци предстои популяризиране и разпространение на резултатите от проекта.

Крайната дата е 30 ноември.