Санданчанка предложена за Министър на здравеопазването от партията на Слави Трифонов

Сандански – домакин на Държавно лично-отборно първенство по плуване за деца
юли 8, 2021
Резултатите от парламентарните избори в община Сандански
юли 12, 2021

В евентуален кабинет на Трифонов министър на здравеопазването ще е 31-годишният вирусолог Велислава Петрова, която работи в Глобалния Алианс за Ваксини и Имунизации (GAVI, The Vaccine Alliance) в Женева като специалист в сферата на здравното законодателство и ваксините, съобщава www.zdrave.net. Велислава Петрова е родом от Сандански.

Справка в Уикипедия показва, че Петрова е работила като консултант към ООН и редица други международни организации в сферата на здравното законодателство и иновациите. Водещ експерт в проект на Световната Банка, възложен от МВР за оценка на риска от инфекциозни болести в България като част от Националната програма за намаляване на риска от бедствия (2021-2025г).

„По време на докторската си степен в Университета в Кеймбридж, тя патентова нов метод за генетичен анализ на имунната система, с който отрива как вирусът на морбили предизвиква имунна амнезия. Нейното откритие е включено в 100-ти най-влиятелни научни трудове за 2019 година и е отразено в редица международни медии (BBC, Financial Times, Forbes, Time Magazine).

През 2021 г. Велислава Петрова е избрана за финалист в конкурса „Най-изявените млади личности“ и представлява България в категорията „Иновации в медицината“ на световния финал в Южна Африка.