Санданчанка полуфиналистка в „Най-изявените млади личности на България за 2021 година“

Трудна победа за Вихрен срещу Пирин ГД
април 21, 2021
Ученици от „ПГ Яне Сандански“ с прекрасна инициатива по случай Световния ден на книгата!
април 22, 2021

Д-р ВЕЛИСЛАВА ПЕТРОВА, родом от Сандански, която е вирусолог в университета в Кеймбридж и здравен консултант към ООН е сред полуфиналистите в конкурса „Най-изявените млади личности на България за 2021“ на TOYP Bulgaria. Д-р Велислава Петрова е номинирана в категория „Иновация в медицината“.

Велислава прави откритие, че вирусът, причиняващ дребната шарка, изтрива имунната памет на човешкия организъм, събирана след всяко заболяване от най-ранно детство, и така той увеличава риска от заболяване от други вирусни инфекции – включително такива, от които човек е преболедувал или срещу които е бил имунизиран, полаган основата за редица други изследвания в тази област.

Велислава започва докторантура с цел да се занимава и изучава имунната система. В този период се появява и технология за разчитане на гените, които произвеждат антитела. Първите 2 години работи върху разработването на метод, с който да се разчитат гените на всички антитела по едно и също време. Патентова го и малко по-късно започва работа заедно с научна група от Холандия. Събират проби от деца, които не се ваксинират, тъй като са от определено религиозно общество.

Интересуват се дали може да се приложи метода, който тя е разработила върху тези проби, за да разберат какво се случва с имунната система и да намерят отговор на въпроса, който от много години стои в имунологията – защо точно морбили предизвиква увеличен брой на вторични заболявания.

Механизъм, който наблюдават за първи път, използвайки генетична технология, която им позволява да изследват имунната система много детайлно, се състои в следното: имунната система притежава не само памет, но и нови имунни клетки, които постоянно се произвеждат и дават възможност да се разпознаят нови инфекции, които не са виждани преди това. Вирусът на морбили оказва ефект и върху тази част от имунната система и прави „наивните“ имунни клетки подобни на бебе, това значи, че възможността им да разпознават нови патогени е по-ограничена. Именно затова този статус наричат бебешки. Не само премахва паметта за познати заболявания, но и ограничава възможността да разпознаваме нови.

Правят тестовете върху вид белка и установяват, че когато се даде ваксина за грип и след това се зарази с морбили, всъщност губи имунитета си за грип. Така директно тестват какво се случва с имунитета към други заболявания. Така частично доказват, че вирусът на дребната шарка изтрива имунната памет.

За да подкрепите д-р Велислава Петрова трябва само да харесате снимката на следния линк : https://www.facebook.com/toypbulgaria/photos/pcb.2931847270429095/2931826723764483