Премиерата на „Българската литература накратко“ с Мария Игнатова в Сандански на 25 ноември

Будители на годината 2022 за Община Сандански
ноември 3, 2022
Граждани готвят подписка за премахване на знак на ул.“Христо Ботев“ в Сандански
ноември 4, 2022

Телевизионната звезда Мария Игнатова стъпва за пръв път на театрална сцена в комедията на Иво Сиромахов „Българската литература накратко“. Премиерата на най-новата постановка ще бъде в Сандански на 25 ноември от 19 часа в Дома на културата.

Действието на пиесата се развива в класната стая на едно училище. Трима учители (в ролите – Мария Игнатова, Ненчо Илчев и Антоан Петров) са изправени пред предизвикателството да преподадат цялата българска литература атрактивно и модерно, така че да бъде разбрана от съвременните ученици.

Учителите всеотдайно разиграват конфликтите между Иван Вазов и Пенчо Славейков, Йовков и Елин Пелин, любовния триъгълник между Яворов, Лора и Мина и правят инсценировки на моменти от „Под игото“, „На браздата“, „По жицата“.

През смях и горчива ирония „Българската литература накратко“ разказва за абсурдната ситуация в българското образование и нелепостите, с които се сблъскват ученици и учители.

Режисьор на спектакъла е Златомир Молдовански („Игра за двама“, „Любовни истории“), а сценографията и костюмите са на Ивелина Минева.

Билетите ще бъдат в продажба от 10 ноември на касата на площад България.