Правителството отказа да удължи срока на концесията за добив на минерална вода от находище „Сандански“

Животът на обвиняемия Георги Семерджиев свързан със Сандански
юли 7, 2022
Кардиолог напусна МБАЛ ЮГОЗАПАДНА БОЛНИЦА
юли 8, 2022

Правителството в оставка отказа да приеме искането на концесионера „Интерхотел – Сандански – България” АД за удължаване на срока до 35 години на Договора за предоставяне на концесия върху част от минералната вода – изключителна държавна собственост, от сондаж С-1 на находище „Сандански”, съобщиха от правителствената пресслужба.

Причината за решението на Министерския съвет е, че според Закона за водите концесия се предоставя само, когато водовземането е за бутилиране на натурална минерална вода и/или газирани и други напитки, в състава на които се включва минерална вода или за извличане на ценни вещества. В останалите случаи се изисква издаване на разрешително за водовземане по реда на Закона за водите, а не предоставяне на концесия.

Сключеният с „Интерхотел – Сандански – България“ АД концесионен договор е за добив на хидрогеотермална енергия, за осъществяването на която дейност, след изтичане срока на концесията, трябва да бъде издадено разрешително за водовземане по реда на Закона за водите.

 

Източник : БТА