По магичния път на виното в Сандански, Мелник и района

Най-после! Правят първа копка на бул.Европа
август 22, 2022
Кого ще подкрепите на парламенталните избори на 2 октомври? (АНКЕТА)
август 22, 2022

Идва есен…..Есента е важен сезон за винопроизводителите – тя е свързана, както със засаждането на лозите, така и с гроздобера. А гроздоберът е една от най-сладките и важни задачи за майсторите-лозари, за да бъде виното още по-пивко. Особено, ако виното е продукт на искрено желание, труд и постоянство, нашата винена наслада ще бъде още по-голяма.

За тези, които искат да съчетаят почивката в България с дегустацията на местното вино, то точното място е районът на Сандански и Мелник.

Точно затова избрахме да представим Сандански и Мелнишния винен район – популярна дестинация за туристите както от България, така и от чужбина. Тук климатът е с изразено средиземноморско влияние и този район е най-топлият за България. Тук са разпространени сортовете Широка мелнишка лоза, Мелник 55 или Ранна мелнишка лоза, Рубин, Руен, Керацуда, Тамянка, Мерло, Кабернесовиньон.

Избрахме да посетим това кътче на България и по още една причина. Тук почвите и климатът – с влиянието на планините и слънцето, създават може би най-интересните и предпочитани вина в цяла България.

 

1.ВИЛА МЕЛНИК

Винарска изба Вила Мелник е семейна бутикова винарна с чудесни условия за винен туризъм, която също е част от винени маршрути в района на Мелник. Предлага на гостите си разходки сред лозовите масиви, турове на винарната, дегустация на селекция от вина, организирането на семейни и корпоративни събития. В зависимост от сезона може да вземеш участие в лозаро-винарските процеси, както и да блендираш свое собствено вино. Тук се отглеждат повече от 300 дка. от сортовете Широка мелнишка лоза, Мелник 55, Руен, Мавруд, Каберне Совиньон, Сира, Пино Ноар и други.

2. СИНТИКА

Винарска изба Синтика е новото лице на изградената в средата на миналия век Комплексна опитна станция в гр. Сандански. В течение на десетилетия експерименталният аграрен център развива множество клонове и вариации на различни култури, оставяйки ярка следа чрез създаването на уникалните сортове грозде Ранна Мелнишка лоза (Мелник 55), Мелнишки Рубин, Сандански Мискет и др.

3. ЗЛАТЕН РОЖЕН

Винарска изба Златен Рожен е бутикова винена изба, разположена в Мелнишкия край – в близост до село Капатово. Представлява модерен комплекс със завършен цикъл на производство, със съоръжения за контрол на всички процеси на винификация, съзряване, стабилизация и бутилиране на вината. Лозовите масиви са на площ от 800 дка. и включват сортовете Мерло, Каберне, Сира, типичните за региона Мелник 55, Мелнишки рубин и емблематичния за района от дълбока древност Широка мелнишка лоза.

4. РУПЕЛ

Лозовите масиви на Винарска изба Рупел се намират по склоновете на местността „Дурльовица” в землищата на с. Хърсово и с. Долно Спанчево. Отглеждат както традиционните за региона Мелник 55 и Сандански мискет, така и различни френски и италиански видове – Санджовезе, Марселан, Небиоло, Мерло, Каберне Совиньон. В бутикова изба Рупел може да научите повече за виното и неговото производство, както и да вземете участие в зарязването на лозята и гроздобера.

5. ВИНАРНА ОРБЕЛУС

Винарна Орбелус е специализирана в производството на висококачествени, биологични вина от сертифицирани собствени масиви. Архитектурата на избата е уникална – тя наподобява вкопана в земята бъчва. Оборудването е от последно поколение и допринася за невероятния вкус на любимите ни вина. Лозовите масиви включват най-вече сорта Ранна мелнишка лоза (Мелник 55). Допълнени са от Широка мелнишка лоза и белия сорт Сандански мискет.

6.  ЗОРНИЦА

Винарната на фамилно имение Зорница произвежда лимитирани серии вина от собствени масиви. Доминиращият сорт е Сира в компанията на още 17 местни и класически червени сорта. Освен задължителните Мерло, Каберне Совиньон и Каберне Фран, се отглеждат още Гренаш, Марселан, Сензо, Пети Вердо, Мавруд, Санджовезе и други по-малко популярни сортове, характерни за долината на р. Рона и централна Италия. Регионът е представен с традиционните Широка мелнишка лоза, Мелник 55 и Мелнишки Рубин. Комплексът включва винарна, еко ферма и хотелска част. Тя също попада в нашия пътеводител с винени маршрути в района на Мелник.

А това са само част от десетките други по-малки винарски изби в плодородния ни район.