Мелнишката черква „Свети Антоний “ отбелязва храмов празник

Лекарите от МБАЛ „Югозападна“ с декларация в подкрепа на д-р Тонев
януари 15, 2021
Нови отличия за клуба по борба „Би Риал“ – Сандански
януари 18, 2021

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Църквата „Св.Антоний“ в Мелник отбелязва храмов празник. Това е единствената черква в България, която носи името на Свети Антоний Велики, се намира в Мелник. Всяка година на този ден в храма идват богомолци, търсещи изцеление на тялото и душата пред чудотворната икона на светеца.

Възрожденската църква, носеща името на Свети Антоний Велики, е една от петте, оцелели в Мелник след опожаряването му през 1913 година. Смята се, че е построена през 1869 година, но самата чудотворна икона на светеца според изследователи е много по-стара. По време на реставрацията на храма преди повече от 40 години, ценните икони от царския ред изчезват мистериозно, като остава само тази на Свети  Антоний.

Редица предания и човешки истории потвърждават чудотворното въздействие на храмовата икона, а хората отправят молитви към светеца за физическо и душевно изцеление.  Според мелничани образът на  Свети Антоний не допуска всеки до себе си, а само тези със силна вяра и чисти помисли.

Впечатляващо е и изографисването на църквата, в което преобладават флоралните мотиви и уникални библейски сцени. На пода в центъра на храма е поставен уникалният печат на Цариградската патриаршия. Твърди се, че двуглавият орел излъчва силна енергия, която пречиства и изцелява.

Единствената  черква у нас, носеща името на Свети Антоний е обявена за паметник на културата от национално значение.