Кое е новото нормално след 1-ви март?

Община Сандански награди най-добрите арт проекти посветени на Баба Марта
март 1, 2021
Антъни Иванов: Няма да ходя на лагер на националния отбор, докато не се махне този щаб
март 2, 2021

МЕРКИ И БЕЗОПАСНОСТ В УСЛОВИЯТА НА COVID

Дългоочакваното отваряне на заведения и ресторанти след 1-ви март вече е факт. След месеците изолация и ограничения, отново ще имаме възможност да си вземем глътка чист въздух. Ще се срещаме с приятели. Ще върнем обратно социалната си природа. В заведенията отново ще се носи ароматът на кафе и вкусни ястия.

Заведенията и кафетата в Сандански вече поставиха на вратите си табелата „ОТВОРЕНО“. Още в първия ден почти всички обекти бяха изпълнени с клиенти.

Заедно с отпадането на ограниченията, идва и новата повишена отговорност. Това именно е нещото, което не бива да забравяме – да бъдем отговорни. Отговорни не само към нас самите, но и към хората, с които общуваме и с които споделяме моменти.

КОИ СА МЕРКИТЕ, КОИТО ЩЕ СЕ СПАЗВАТ?

Ресторантите и заведенията ще работят при капацитет от 50%;
Позволено е сядането на до 6 човека на маса;
Работното време е с фиксиран час на затваряне – до 23 часа.
Задължително е спазването на всички противоепидемични мерки за работа.

Ще посочим, че задължително остава в поведението ни спазването и на златното правило на трите „Д“ – ДистанцияДезинфекцияДисциплина. Колкото по-голяма отговорност проявява всеки човек, толкова по-безопасна за околните остава средата.

КАКВО ОЩЕ?

На този етап се разрешават организираните събирания като конгреси, сватби, кръщенета, семинари, конференции, но ще има ограничение в капацитета от 30%.

Отпада забраната за организираните пътувания и екскурзии в България. За екскурзиите в чужбина забраната ще отпадне от 1 април 2021 г. Пътуванията ще стават по ред, който трябва да определят туроператорите и агентите – със сертификати, тестове, ваксини, маски. Предприетите мерки ще бъдат съгласувани и от здравните власти.

Нощните заведения също се очаква да отворят от 1 април.