Ивелин Терзийски, кандидат за народен представител: Финансовата децентрализация – в полза на гражданите и развитие на всички райони в България

Випуск 2021 на Земеделската професионална гимназия получи дипломите си
юни 22, 2021
Ветерани на плувната школа в Сандански се завърнаха с 17 медала от турнир в Смолян
юни 25, 2021

Ивелин Терзийски – кандидат за народен представител от „Български патриоти-ВМРО, НФСБ и ВОЛЯ“ от 1 МИР – Област Благоевград : Финансова децентрализация е пътят, който трябва да се измине, за да има балансирано и устойчиво развитие на всички райони в страната и, което е особено важно – включване на гражданското общество в подготвянето и осъществяването на местни политики.

Ето какво написа Терзийски в профила си в социалните мрежи :

✔️Финансова децентрализация – за балансирано и устойчиво развитие на всички райони в страната и включване на гражданското общество в изготвянето на местните политики
✔️Финансовата децентрализация е жизнено необходима на общините, за да могат реално да решават всекидневните проблеми на гражданите. С тази мярка ще се спре обезлюдяването на периферните райони на страната, ще доведе до активно гражданско участие и ще се повиши силата на местната власт. Предоставянето на по-голям финансов ресурс ще направят общините по-независими финансово, а така ще увеличи възможността да се прави политика, която да решава проблеми от местно значение.
➡️ В тази връзка подкрепям позицията на Националното сдружение на общините в Република България „2% от подоходния данък да остава в бюджетите на общините.” Така част от събраните данъци ще остават в съответната община, която сама ще решава как и в коя насока да ги инвестира.
➡️ Въпреки подобреното състояние на икономиката в последното десетилетие, местните власти извън големите градове не разполагат с достатъчно средства за изпълнение на поверените им отговорности. Към този момент две трети от общинските бюджети се финансират от държавни трансфери, което ги прави зависими от централната власт. Ресурсите за инвестиции пък зависят почти изцяло от европейските фондове.