Хора от цялата страна посетиха винарите в Мелнишко за традиционните дни на отворените врати

Един кандидат за постоянен управител на ВиК дружеството в Сандански
февруари 22, 2022
Всички ученици в община Сандански се завръщат присъствено в клас
февруари 23, 2022

Традиционните Дни на отворените врати за винарите от Мелнишко привлякоха посетители към романтичните изби в плодородния и топъл регион. По традиция в дните около празника на свети Трифон винарските изби в региона отварят врати за всички желаещи да зарежат лозята, да дегустират от първокласните вина и да слушат хубава музика.

И през тази година винарска изба „Вила Мелник“ край мелнишкото село Хърсово се извърши богослов и ритуално зарязване на лозята. Опитни лозари показват на посетителите на избата нагледно грижата, която се полага, за да се роди качествено грозде. Всяка година има музикални програми на местни изпълнители и танцьори с фокус върху местната култура и фолклор и, разбира се, местно вино и гозби.

Винарска изба „Вила Мелник“ е собственост на Никола Зикатанов, който заедно със съпругата си Любка Зикатанова и дъщеря им Милица възраждат семейната традиция, свързана с отглеждане на грозде и винопроизводство.

Лозовите масиви на избата са засадени през 2005 година, в един хубав период на плододаване, каза за БТА Любка Зикатанова, която е и член на Управителния съвет на Българската асоциация на независимите лозаро-винари. Винарната е открита през 2013 година и оттогава произведеното от тях в плодородния район вино е спечелило десетки награди на международни конкурси в различни страни. През 2020 година „Вила Мелник“ влиза в престижната класация Top 50 World’s Best Vineyards 2020 – отличие, което се получава след тайно посещение, тайна номинация и гласуване от повече от 500 винени експерти от цял свят.

Българското вино е конкурентно по качество на произвежданите в популярните винени райони, каза за БТА Любка Зикатанова. По думите й отличията са резултат от труда, любовта и постоянството, с които отглеждат лозята. „Тази награда оценява не само нашето вино, нашето лозе, но е и признание за района, за неговата история, легенди и митове“, сподели Любка Зикатанова.

С много отличия и награди могат да се похвалят избите в Мелнишко, както и в цялата страна, допълни Зикатанова. За изграждане на имиджа на района като винена дестинация работи цялата общност – хотелиери, ресторантьори, винопроизводители. Именно имиджът е това, върху което трябва да се работи, за да заеме българското вино достойно място на световната винена карта, допълни тя. „Наградите са за качествени български вина, отличени със златни, със сребърни медали на световни конкурси. Трябва ни време, за да заявим своето присъствие на винените пазари“, посочи Зикатанова.

Посетителите на винарната се докоснаха до процеса на производство на вино, преминавайки през всички етапи, които следва гроздето, преди да се превърне в напитка. Финал на туровете беше посещение през тунелите на подземните изби, където се съхраняват бутиковите вина и вината от всички реколти на избата.

Дни на отворените врати през уикенда обявиха и винарните „Златен Рожен“ в село Капатово; „Градини и лозя Капатово“ в село Капатово; „Либера Естейт“ в село Зорница, семейно имение „Зорница“ в едноименното село.

Източник : БТА