Археологически музей – Сандански организира предколедни работилнички за деца и младежи

Кметът на Сандански откри най-големия футболен детски турнир
февруари 7, 2020
Още пари за саниране, кандидатстване – до 27 март
февруари 7, 2020

Близо 500 деца ще се включат в начинанието, а изработените предмети ще бъдат предложени за закупуване на Коледния благотворителния базар на поредното издание на инициативата „Помогни без причина“

И тази година Археологически музей – Сандански, ще организира предколедни работилнички, с участието на деца и младежи от всички училища и детски градини в Община Сандански.

От 9 до 13 декември близо 500 деца ще се включат в начинанието, а изработените предмети ще бъдат предложени за закупуване по време на Коледния благотворителния базар (14 и 15 декември) на инициативата „Помогни без причина“, организирана от ученици на ЗПГ „Климент Тимирязев“.

Материалите за работилничките ще бъдат закупени от Археологически музей.

Събиране на средства ще се извършва и в специална кутия, обмисля се и изработване на огромен гирлянд, като всяко дете ще може да добави към него своя част.

Музеят ще подари мозайка, изработена по време на лятната археологическа школа, на Дневен център „Света Неделя“.

„Идеята ни е да дадем възможност на децата да се включат в благотворителната кампания „Деца помагат на деца“. Те ще имат възможност да оставят изработените си предмети за Коледния базар, ако пожелаят. Не искаме да задължаваме никого, не е и в наш стил. Искаме децата сами да направят своя избор“, каза Антония Кочева, от екипа на Археологически музей.

Сътрудничеството на „Помогни без причина“ с Археологически музей има история и продължава успешно.

Екипът на „Помогни без причина“ вече се ръководи от деветокласничката Оля Терзиева (на снимката), наследила на този пост Никол Парапанова.

Оля сподели, че е била вдъхновена от миналогодишното си първо участие в Коледната инициатива на „Помогни без причина“.

„Усещането, че помагам някому, ме зарежда с енергия. Прецених, че трябва да продължа. В Археологически музей намирам – аз и момичетата, които работят с мен, чудесна подкрепа и разбиране. Нашето сътрудничество е много позитивно, приятно и ще бъде в полза на детенце, което се нужда от лечение“, каза Оля.

Тя, Ивон Лигова, Александра Стоянова и Радина Карамфилова – и петте от IX „б“ клас на ЗПГ, специалност „Туризъм“, не са решили още на кое дете ще помогнат със събраните средства, но са убедени, че около празниците санданчани са мотивирани да помагат на хора, попаднали в беда.

„Помогни без причина“ ще предложат на благотворителния базар – заедно с предметите от работилничките на Археологически музей, изработени от ученици бижута, свещници, венци за стена, играчки за елха.