7 причини да посетите Сандански

Част от общинската пътна мрежа се почиства и опесъчава
януари 15, 2021
Лекарите от МБАЛ „Югозападна“ с декларация в подкрепа на д-р Тонев
януари 15, 2021

Има места в България, които всеки е посещавал поне веднъж в живота си. И ако в далечното минало Сандански е бил известен като „Белият град“, то в наши дни нашата община си е една от най-атрактивните дестинации за туризъм. И това не се дължи на краткотрайна тенденция, а на изграждането на облик на града, с който той привлича гости от цял свят.

Защо трябва да дойдете в Сандански?

Ето 7 основателни причини да го направите:

1. Микс от многообразие и изобилие – Сандански е съвремие, съхранило достойно всяка частица от своето славно минало. Всяко кътче в този край ще ви донесе изобилие от приятни емоции и спомени за цял живот, които ще ви карат да се връщате пак и пак.

2. Благоприятния климат – той е мек по всяко време на годината и е особено подходящ за хора с белодробни проблеми, а въздуха в града се използва с лечебни цели. Слънцето тук пребивава най-дълго през годината, а едва ли в България моае да се намери по-подходящо място през зимата.

3. Градският парк – Това е може би най-голямата гордост на всички санданчани. Най-хубавата част от града и любимо място за разходки „Свети Врач“ е единственият с пясъчни алеи и един от най-големите по площ паркове в България, простирайки се на 344 декара площ на двата бряга на река Санданска Бистрица. В парковото пространство може да видите различни дървета, много чешмички и дори изкуствено езеро с плаващи лебеди.

4. Златолист и храма на Преподобна Стойна – село Златолист е в община Сандански и е най-известно с църквата „Свети Георги“. В нея е живяла известната пророчица Преподобна Стойна приживе помагала на много хора. Това е едно уникално място, което си заслужава да се посети. В двора на църквата се намира и вековен чинар Легендата гласи, че чудотворното дърво се извисява още от създаването на българската държава. Всеки страдащ трябва само да обгърне здравият му вековен дънер и ще се изцери. Смята се, че чинарът дава огромна сила и енергия.

5. Мелник – най-малкия град в България е съставна част от община Сандански. Популярен със свойте специфични сгради сред които Кордопуловата къща и много други, славната история и прекрасното вино за което винаги се намират доволни клиенти (историята твърди, че Уистън Чърчил дори във военно време е поръчвал бъчви с мелнишко вино). Очарованието на Мелник е пленило всеки, който го е посетил и едва ли някой може да остане равнодушен пред красотата му.

6. Роженския манастир – Един от няколкото средновековни български манастири, запазени сравнително непокътнати и до днес е разположен на около 5 км. от гр. Мелник в ниските части на Пирин. Той предлага изключителна гледка до върховете на Пирин и Беласица, както и до популярните мелнишки мелове – разположени около града пирамидални хълмове, образувани от ерозия на глинена почва. Той е най-голямата обител в пиринския край и на метри пред портите му е гробът на революционера Яне Сандански.

7. Пясъчният тунел, с.Любовище – Любовище е малко известни село в Пирин, с двайсетина жители и едва ли влиза в списъка на повечето туристи в района. Роженският манастир отстои на около 2 км, а до най-малкият град в България – Мелник, пътят е по-малко от 8 км. Бидейки много по-известни и прочути, из между тези дестинации село Любовище почти винаги е подминавано. Ако обаче, дори и случайно попаднали по тези места, отделете си час време към обиколката на Мелник и посетете  малкото китно селце. Единственият път към с. Любовище минава през тунел. Но не какъв да е – а ръчно издълбан от местните жители през 60-те години на миналия век, а дължината му е 40 метра.

В следващия материал ще Ви представим  уютни и приятни места, където да отседнете в най-слънчевия град в България – Сандански.